Samenwerkingsvormen

Modernisering Personenvennootschap

By 29 maart 2019 No Comments

Het wordt, als het aan Minister Dekker (voor Rechtsbescherming) ligt, makkelijker voor ondernemers (vooral het MKB en de dienstverleningssector) om een bedrijf te starten . Hij wil met zijn vandaag gepubliceerde wetsvoorstel de zogeheten personenvennootschap (de maatschap, de vennootschap onder firma (VOF) en de commanditaire vennootschap (CV)) door een vereenvoudiging van de regels beter laten aansluiten bij de wensen van het handelsverkeer.

Duidelijker wordt wat de rechten en plichten van vennoten zijn en wanneer zij aansprakelijk zijn voor schulden.

Nu is het ingewikkeld voor nieuwe vennoten om toe te treden en houdt de vennootschap – zonder nadere afspraak – op te bestaan als een vennoot wil uittreden. In het voorstel zal de vennootschap kunnen blijven voortbestaan als er ten minste twee vennoten overblijven.

Verder wordt het mogelijk om aanspraak op winst te verpanden zodat geldverstrekkers wellicht sneller bereid zijn tot financiering.

Er zullen volgens het voorstel onder de personenvennootschap nog maar twee rechtsvormen zijn: de vennootschap en de commanditaire vennootschap (de VOF en de Maatschap blijven alleen in naam bestaan).

Heel belangrijk: Aansprakelijkheid van de personenvennootschap zal kunnen worden beperkt tot de vennoot aan wie de opdracht uitdrukkelijk is toevertrouwd.

Over dit onderwerp zal de komende tijd nog het nodige worden geschreven. Heeft u vragen ? Stuur mij een mail : joop@vandewintlegal.nl

© 2020 Van de Wint Legal.